L´expedient per a declarar BIC les Societats Musicals Valencianes arriba al DOGV

Hoy compartimos esta noticia publicada en Las Bandas de Música, que supone un magnifica noticia para todas las sociedades musicales, a las que se les reconoce su gran labora social y cultural en la Comunitat Valenciana. Además dicho reconocimiento también tendrá repercusiones jurídicas, especialmente en el ámbito tributario, como ya hemos comentado en otros artículos, en referencia al Impuesto sobre Bienes Inmuebles.

 

La proposta reconeix la labor social, cultural i educativa que realitzen les 549 entitats censades en la FSMCV

La conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha incoat ja l’expedient que permetrà, finalment, declarar com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, “la tradició musical popular valenciana materialitzada per les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana”.

Així ho ha publicat el DOGV, un fet que suposa la culminació d´un proces que es va iniciar a proposta de la Federació de Societats Musicals (FSMCV) i que permetrà reconèixer la labor de les Societats Musicals en la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià.

L´expedient que ara veurà la llum, deixa constància que la Comunitat Valenciana posseeix el major nombre de societats musicals d’Espanya, i que suposen, de fet, un model a seguir a tot el món, ja que participen en diferents manifestacions culturals i celebracions de tota índole al llarg de l’any i realitzen també una important labor educativa a través de les seues escoles de música.

Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 416 compten amb al menys una societat musical, unes dades que suposen que més de dos terceres parts de les localitats valencianes compten amb la seua pròpia banda de música. Actualment hi ha un total de 549 societats musicals federades, i més de 600 centres educatius, i són de fet el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana segons un estudi de la Universitat de València.

Més enllà de la seua importància cultural, les societats musicals valencianes suposen un extraordinari fenomen associatiu únic al món, que abraça tot el territori valencià i que és capaç de servir de nexe d´unió entre els diferents estrats de la societat valenciana. Precisament este fet és un dels trets característics de les bandes de música de la Comunitat Valenciana, que s´han convertit, al llarg del temps, en un element vertebrador de la societat i del territori.

I és que les societats musicals s´han convertit de fet en una estructura de dinamització i cohesió social i de representació col·lectiva. En primer lloc perquè creen un vincle entre els propis membres de l’entitat musical i els habitants de cada població. En segon lloc, perquè ofereixen al municipi un servei com a agrupació musical i com a centre educatiu. I finalment, perquè generen un sentiment identitari, de pertinença al grup. Tots aquests factors faciliten un relleu generacional en les bandes de música, un fet que assegura la transmissió i continuïtat d´esta llarga tradició, i que garanteix la salvaguarda d’este bé immaterial. A més, més enllà d´estes consideracions, cal afegir també que des de les societats musicals s’estan duent a terme projectes de recerca i documentació sobre la tradició musical popular de la Comunitat Valenciana en diferents àmbits.

Per això, este reconeixement com a BIC, incorpora no només la història de l’arrelament de les bandes de música en els municipis, sinó també l’evolució de l’activitat cultural, social, i musical de les societats, així com el repertori i l’activitat educativa que realitza a través de les seues d´educands. A més, com no podia ser d´altra forma, l´expedient també té en compte la contribució definitiva que realitzen les Societats Musicals a les festes, costums i tradicions valencianes, i la importància socioeconòmica de les bandes com a recurs de desenvolupament local.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.